
...gör tyvärr inte jag, men nästan. Bland de hundra olika varianter som florerar tycker jag denna är kung. Smakade den först på en restaurang i New York: Dos Caminos, som gör den live framför dig. En riktig guac måste enligt min definition vara chunky, spicy och spiffy.
Guacamole - the chunky, spicy & spiffy version
Ingredienser
3 Haas-avocados (eller direktinflugna från Uruapan i Mexico där de är som krämigast, hittas i vilken Icabutik som helst - inte)
2 plommontomater
en halv lök, finhackad
en halv lime
2 tsk havssalt
2 stora jalapenos (spicy)
2 msk hackad koriander (spiffy)
svartpeppar to taste
Nej, jag har inte glömt vitlöken, den ska inte vara med.
Gör så här:
1. Finhacka jalapenon (ta ur kärnorna om du är känslig) och stöt tillsammans med löken, hälften av koriandern och saltet, i en mortel tills smakerna blandats.
2. Hacka tomaterna (eventuellt kan du kärna ur om de är alltför vattniga).
3. Dela och kärna ur avocadon. Snitta avocadon i fyrkanter medan den fortfarande är i skalet. Gröp ur med en matsked och lägg i en skål. Skippa det där med att hälla över limejuicen i detta skede. Tvärtemot myten så blir avocadon brunare av lime eller citron - den ska i mot slutet.
4. Blanda avocadon med tomaterna och jalapenoröran. Om du inte är en riktig matnörd och har en äkta molcajete, så får du väl ta en vanlig skål. Använd sked för att "hacka" i skålen, det ska vara chunky.
5. Peppra ordentligt, kör i limejuicen och koriandern. Rör om en sista gång. Du sparade väl några korianderblad för dekoration också. Låt stå 10 minuter.
Servera med nachos eller slaska i dig som den är när ingen tittar.
När du ätit klart funderar du på att starta ett företag kallat Antitexmex. Någon måste ju få bort ohyran.
2 kommentarer:
Bra! I en riktig mole ska det inte vara massa vitlök
jepp... det här är världens godaste guacamole! jag testade den igår och det är bara att konstatera att den blev grym.
Skicka en kommentar