28 juli, 2007
Kaffe med gott samvete
Undrade när detta skulle komma. En coffee house-kedja med endast Fair Tradekaffe i samarbete med Rättvisemärkt. Lysande idé. Har nu provat deras kaffe: mycket bra! Det smakar som om man borde ha dåligt samvete. Designen i butiken inger ingen känsla av palestinasjal heller...
De har någon trevlig insamling till Svenska FN-förbundets kampanj för fattiga barn också.
Öppnar förhoppningsvis snart i Stockholm, även om HQ ligger i Malmö.
Kan det bli Fair Business av det hela?
26 juli, 2007
Rått : sushi i Stockholm
Sushiställen - highscorelistan som uppdateras regelbundet, för närvarande:
1. Ki-Mama
Ganska sunkigt ställe tänkte jag första gången jag var där. Sushin är dock suverän. God sötma på riset vilket på de flesta ställen annars är torrt och smaklöst. Kreativa kombinationer och smakfyllda temakirullar. Överraskande god vegetarisk tallrik. Ska man klaga på något så är det att rullarna är lite slarvigt sammansatta och att garin smakar lite tveksamt.
2. Akki Sushi (vilken liten pärla på Folkungagatan), blev introducerad bara för några månader sen. Vackra och goda upplägg. Det där lilla extra på alla rullar och fräsch fisk.
3. Itamae (Odengatan), håller alltid jämnt hög nivå utan överraskningar, dessutom kan man smaska på edamame.
4. Roppongi (Hantverkargatan, Tegelbacken och lilla City), etta under många år men som chanserat lite. Blev det för mycket med att köpa nya flaggskeppet på Tegelbacken? I vanliga fall perfekt ris och god lax. Tegelbacken är bättre just nu.
Snabbaste resan: Hattori Sushi Devil (Tegnérgatan) - jättebra, jättebra, bra, bra, ok, hmm, måste vi gå hit igen? Allt under loppet av 6 månader. Skärpning!
Näst på tur att testa: Furusato på Artillerigatan som jag hört ska vara bra.
Ny lista i höst.
1. Ki-Mama
Ganska sunkigt ställe tänkte jag första gången jag var där. Sushin är dock suverän. God sötma på riset vilket på de flesta ställen annars är torrt och smaklöst. Kreativa kombinationer och smakfyllda temakirullar. Överraskande god vegetarisk tallrik. Ska man klaga på något så är det att rullarna är lite slarvigt sammansatta och att garin smakar lite tveksamt.
2. Akki Sushi (vilken liten pärla på Folkungagatan), blev introducerad bara för några månader sen. Vackra och goda upplägg. Det där lilla extra på alla rullar och fräsch fisk.
3. Itamae (Odengatan), håller alltid jämnt hög nivå utan överraskningar, dessutom kan man smaska på edamame.
4. Roppongi (Hantverkargatan, Tegelbacken och lilla City), etta under många år men som chanserat lite. Blev det för mycket med att köpa nya flaggskeppet på Tegelbacken? I vanliga fall perfekt ris och god lax. Tegelbacken är bättre just nu.
Snabbaste resan: Hattori Sushi Devil (Tegnérgatan) - jättebra, jättebra, bra, bra, ok, hmm, måste vi gå hit igen? Allt under loppet av 6 månader. Skärpning!
Näst på tur att testa: Furusato på Artillerigatan som jag hört ska vara bra.
Ny lista i höst.
23 juli, 2007
22 juli, 2007
Numi
Vassa eggen
Även vi amatörer behöver slipa våra knivar ibland. Rekommenderar Sliperi Eggen i Spånga.
Snabbt, bra, billigt - finns det någon bättre kombination!
Snabbt, bra, billigt - finns det någon bättre kombination!
20 juli, 2007
What's in a name?
Kinamat i Stockholm?
Minns med nostalgi Erik Videgårds Halv trappa plus gård på Lästmakargatan. Kalasgod Szechuanmat (för första gången i Stockholm?). Menyn var inspirerad av Fuchsia Dunlops bok Land of Plenty (köp omgående). Erik hade inte ens varit i Kina. Fantastiskt gott likväl. Restaurangen lades tydligen ned pga någon slags konflikt om lokalen (trots att det var fullbokat nästan hela tiden).
Ett alternativ i dagsläget är En ful och en gul på Erstagatan som har flera kanonrätter även om hela menyn inte riktigt håller. Ho's vid Hornstull håller inte tycker jag även om kompisar hävdar motsatsen.
Var finns den goda kinamaten i Stockholm?
Ett alternativ i dagsläget är En ful och en gul på Erstagatan som har flera kanonrätter även om hela menyn inte riktigt håller. Ho's vid Hornstull håller inte tycker jag även om kompisar hävdar motsatsen.
Var finns den goda kinamaten i Stockholm?
Mattias Dahlgren
Åt lunch med en kompis på nyöppnade Mattias Dahlgren (i matbaren) i Grand Hotell. Matbaren var ljus och informell, påminner lite om Gondolens 'kök'. En trevlig kypare påpekade att alla rätter serveras i mellanrättstorlek, så det behövs kanske två eller tre för att bli mätt. Kategorierna: svenskt, utländskt och vegetariskt (annan snitsig formulering jag glömt).
Fegade lite med Entrecote med sardellsmör och pommes. Mycket mört kött, intressant med sardellsmör men jag blev inte helt såld. Särskilt inte som det kostade 295 kronor och jag fortfarande var hungrig. Gick på efterrätt: vildchoklad med vaniljglass. En slags fondant som smälte i munnen med utsökt glass (135 kr). Båda valen hörde till utländska kategorin. Med lite Fresh bubbelvatten för 35 bagis gick alltså det hela loss på 465 kronor. Och då var man 'ganska' mätt. Allt var kompetent, vackert och gott men uppenbarligen är målgruppen fett representationskonto. Prisvärt, knappast.
Ska testa kvällsmat (i matsalen) när min plånbok återhämtat sig och se om det verkligen kan vara värt att äta hos Mattias...
Fegade lite med Entrecote med sardellsmör och pommes. Mycket mört kött, intressant med sardellsmör men jag blev inte helt såld. Särskilt inte som det kostade 295 kronor och jag fortfarande var hungrig. Gick på efterrätt: vildchoklad med vaniljglass. En slags fondant som smälte i munnen med utsökt glass (135 kr). Båda valen hörde till utländska kategorin. Med lite Fresh bubbelvatten för 35 bagis gick alltså det hela loss på 465 kronor. Och då var man 'ganska' mätt. Allt var kompetent, vackert och gott men uppenbarligen är målgruppen fett representationskonto. Prisvärt, knappast.
Ska testa kvällsmat (i matsalen) när min plånbok återhämtat sig och se om det verkligen kan vara värt att äta hos Mattias...
Genesis
Något inlägg måste vara det första. Ännu en blogg, mest om mat men kanske också en del annat.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)