19 augusti, 2007

Panangköttbullar



Thailändsk comfort food. Enkelt att laga och med mycket smak.

Panangköttbullar

Ingredienser
1 kg nötfärs
3 msk panangpasta (om man oftast är lat som jag så köper man färdig, märket Mae Ploy är bra)
2 msk socker
2 msk fisksås
1 msk Maggisås
3 vitlöksklyftor
2 msk jordnötsolja
600 ml kokosgrädde (hellre coconut cream än coconut milk, alltså)
Färsk koriander
En handfull krossade jordnötter

Gör så här:
1. Blanda köttfärsen med Maggisåsen och hälften av fisksåsen och rulla till köttbullar som är lite större än vanliga. Stek de sedan i jordnötsoljan tills de nästan är klara och ställ undan.
2. Hacka vitlöken och bryn (i en wok för känslans skull) tills de fått lite färg.
3. Häll kokosmjölken över vitlöken och lägg i panangpastan. Koka upp och låt koka i ca 10 minuter så att pastan har avgett alla sina smaker i kokosmjölken.
4. Häll under tiden i resten av fisksåsen och sockret.
5. Lägg slutligen i köttbullarna och låt dem sjuda i såsen några minuter.
Klart.
Servera med jasminris och sprinkla över lite färsk koriander och jordnötterna. Glöm inte att ha en liten skål med Prik nam pla (hackad thaichili i fisksås och lite lime) tillhanda.


När du ätit klart så leta efter lämplig efterrätt i kylen.

Inga kommentarer: